Studenter kan riskera straff för folkbokföringsbrott

– Det är viktigt att vara rätt folkbokförd till exempel för att få post till rätt adress. Det är även en grund för planering av samhällsservice. Det går alltså inte att välja att vara folkbokförd hos föräldrarna för att man tycker det är enklare. Sedan 2018 är det ett brott att avsiktligt vara folkbokförd på fel adress, det gäller även studenter, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Nästan 60 procent av dem som svarat i Skatteverkets attitydundersökning har uppgett att de har förståelse för att en ung person som studerar i en annan stad är skriven i sitt föräldrahem.

– Det kan säkert vara enklare för många unga, men det är ingen förståelse som lagstiftningen delar, säger Tobias Wijk.

Det finns dock fall då den studerande inte ska vara folkbokförd på studieorten. Det gäller exempelvis den som har make, maka, sambo, registrerad partner eller barn på annan ort och pendlar mellan familjen och studieorten och har dubbel bosättning. Då gäller normalt folkbokföring tillsammans med familjen.

Fakta

  • Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.
  • Den som flyttar hemifrån för att studera vid universitet, högskola eller folkhögskola ska normalt vara folkbokförd på sin studieort.
  • Den som flyttar från föräldrarna för att läsa på grundskola eller gymnasium ska fortsätta vara folkbokförd hos sina föräldrar. Det gäller utbildning som påbörjats innan barnet fyllt 18 år, fram tills personen fyller 21 år.
  • Den som flyttar tillfälligt till en annan ort, och som efter en bestämd tid på högst ett år ska återvända till den tidigare bostaden, ska inte ändra sin folkbokföring.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply