Skatteverkets hjälptjänster – för dig som sålt bostaden

En av beräkningstjänsterna räknar ut om du har rätt till avdrag för så kallade förbättringsutgifter.

– Det kan röra sig om reparationer eller grundförbättringar, som att du exempelvis byggt ut ditt hus eller installerat en tvättmaskin där det inte fanns någon innan. Tjänsten hjälper dig att räkna ut hur mycket du får dra av för dina renoveringar, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Du kan också få hjälp av våra tjänster att räkna ut vad resultatet av försäljningen blir och hur mycket skatt du ska betala. Du loggar in i e-tjänsterna med din e-legitimation och kan spara allt du gör.

– Därför går det bra att lägga in det du har koll på nu och sedan fortsätta när du hunnit ta reda på fler uppgifter. Många gör fel när de redovisar sin bostadsförsäljning och just kostnaderna för att bygga om eller reparera är det som ställer till det mest. I tjänsten får du en guidning genom de här reglerna så att det blir betydligt lättare att veta vad du får dra av, säger Johan Schauman.

Ta också reda på om du har möjlighet att söka uppskov, det vill säga att du skjuter upp beskattningen, när du har köpt en annan bostad istället för den du sålde. Det kan du också få hjälp med i våra e-tjänster.

Även den som säljer sin bostad i år och egentligen inte ska deklarera förrän nästa år, har stor nytta av den nya tjänsten för bostadsförsäljning.

– För de allra flesta är det ett stort projekt att flytta, både ekonomiskt och praktiskt, och när flytten väl är gjord är det lätt att tänka att allt är klart. Men försäljningen ska också deklareras och det är inte förrän under våren året därpå. Då kan mycket vara glömt eller undanstädat, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Genom att redovisa din försäljning redan när du gör affären har du de bästa förutsättningarna för att ha uppgifter och underlag aktuella.

– När deklarationen sedan ska lämnas hämtar du den redovisning du gjorde vid försäljningen och lägger till i deklarationen. Dessutom hjälper det dig att planera din ekonomi om du redan i år vet vad skatten blir, säger Anna Sjöberg.

Du som har sålt en bostad under 2019 ska fylla i en bilaga i årets deklaration. Bilagan finns förvald till dig i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Sista dagen att deklarera är den 4 maj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply