Så undviks vanligaste felen i deklarationen för enskild näringsverksamhet

– Det bästa sättet för att undvika fel i deklarationen är att deklarera digitalt. I e-tjänsten finns rätt bilaga skapad med flera uppgifter förifyllda och den nya skatten räknas ut automatiskt. Det är också enkelt att direkt betala eventuell kvarskatt via Swish, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Även de som får hjälp av en redovisningsbyrå kan deklarera helt digitalt. Deklarationen finns som pdf på Mina sidor på skatteverket.se.

– Om du behöver personlig hjälp kan du logga in på Mina sidor och chatta direkt med en handläggare om din inkomstdeklaration och NE-bilaga. Där kan du få hjälp och svar på dina frågor om vad som gäller för just dig som företagare. Det går också bra att ringa Skatteupplysningen som har extra öppet för deklarationsfrågor de sista dagarna, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

På skatteverket.se finns det kostnadsfria webbseminarier för enskilda företagare som förklarar hur ett årsbokslut görs och hur en NE-bilaga ska lämnas in. Där finns även en steg för steg-guide för hur deklarationen ska lämnas in.

Sista dag att deklarera är den 2 maj. För den som har svårt att hinna få fram alla uppgifter finns det möjlighet att få anstånd. På Mina sidor kan den som behöver få mer tid att deklarera ansöka om anstånd digitalt och få anstånd till den 16 maj med att lämna deklarationen.

Fyra vanliga fel i deklarationen

  • Inget årsbokslut. Efter varje beskattningsår ska ett årsbokslut göras. Årsbokslutet ligger till grund för inkomstdeklarationen.
  • Missat att NE-bilaga ska lämnas. Flera missar att NE-bilaga behöver lämnas av den som äger en jordbruksfastighet eller den som avslutat sitt företag under föregående år.
  • Felaktiga avdrag. Ett vanligt fel är vid avdrag för användande av ens privata bil i företaget. Avdraget är schablon och inte för faktiska kostnader.
  • Glömt signera deklarationen. Företagare som fått hjälp av en redovisningsbyrå med deklarationen får inte glömma att signera den på Mina sidor.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply