RSS NYHETER FRÅN SRF KONSULTERNA

 • Förstärkt AI-förmåga i Sverige
  Regeringen tillsätter en AI-kommission med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder för att stärka en hållbar, säker utveckling och användning av artificiell intelligens (AI).
 • Industrins orderingång minskar
  Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar att industrins totala orderingång minskade med 4,8 %  i oktober 2023 jämfört med september.
 • Jämställdhet och internationalisering
  Tillväxtanalys har publicerat en kunskapsöversikt om hur företags internationalisering påverkar jämställdheten och hur lönegapet mellan män och kvinnor påverkas i företag där exporten ökar.
 • Distansutbildning ökar
  Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar om en markant ökning av personalutbildning på distans. Från 2016 till 2022 har andelen personalutbildning på distans ökat från 5% till 35%.
 • Flytt till Sverige
  Skatteverket erbjuder möjlighet att på runt hälften av landets servicekontor boka tid i förväg för att anmäla folkbokföring vid flytt till Sverige.
 • Reduktionsplikt
  Riksdagen röstade ja till att kraven på reduktionsplikt för minskade utsläpp för bensin och diesel sänks till 6% för 2024–2026 och att reduktionsnivåerna för 2027–2030 slopas.

RSS NYHETER FRÅN VERKSAMT.SE

 • Fler företag ska ha kanaler för visselblåsning
  Alla arbetsgivare med minst 50 anställda ska ha lanserat en visselblåsarfunktion senast den 17 december 2023. De interna rapporteringskanalerna för visselblåsning ska kunna användas av en bred krets för att slå larm om missförhållanden på arbetsplatsen.
 • Egna företagare riskerar lägre pension än anställda
  25 procent lägre pension jämfört med anställda med kollektivavtal, så stor kan skillnaden bli för dig som egen företagare. Om du som egen företagare vill ha motsvarande pension måste du spara själv. Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, tipsar om vad som är bra att känna till när du som egen företagare sparar till din pension.
 • Företag drabbas när bluffmakare utnyttjar myndigheters varumärke
  Just nu använder bedragare myndigheters varumärken för att lura dig som företagare. Därför vill vi uppmana dig att vara extra vaksam på meddelanden i form av till exempel mejl och sms som ser ut att komma från en myndighet.
 • Skriv rätt pris när du sänker priset på dina produkter
  När du sänker priset på en produkt räcker det inte med att du visar ordinarie pris som jämförelse. Du måste även berätta vad priset har varit som lägst under de senaste 30 dagarna.
 • Väskförbud på alla större evenemang
  Från och med 1 november har Polisen beslutat om väskförbud på större evenemang i Sverige. Beslutet är taget på grund av den höjda terrorhotnivån och rådande läget i samhället. Det här ställer högre krav på dig som arrangerar evenemang då du ansvarar för att de nya villkoren uppfylls.
 • Snart måste serveringar erbjuda återanvändbara förpackningar för hämtmat
  Säljer du mat eller dryck för avhämtning? Från den 1 januari 2024 måste du erbjuda din kund möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg. Dessutom måste kunden kunna lämna tillbaka förpackningen för diskning. Förändringen införs för att minska resursförbrukningen och nedskräpningen.
 • Tänk säkert – kampanjen som hjälper dig att skydda din företagsinformation
  Minska risken för att ditt företag utsätts för bedrägerier, nätfiske och förlorad information. Passa på att gå igenom dina rutiner för exempelvis säkerhetskopiering och lösenord under den internationella informationssäkerhetsmånaden oktober. Med enkla medel kan du förbättra säkerheten för ditt företag.
 • Den afrikanska svinpesten påverkar företagen
  Upptäckten av afrikansk svinpest i Fagersta kommun påverkar redan nu många företag. Genom att hålla dig uppdaterad kan du hjälpa till att minska smittspridningen och begränsa konsekvenserna av utbrottet. Du hittar senaste nytt på Jordbruksverkets webbplats.
 • Teamwork är nyckeln till att lyckas med företaget
  Att våga be om hjälp kan vara hela skillnaden mellan ett framgångsrikt företag och konkurs. Eller det som gör att du överhuvudtaget vågar starta. På verksamt.se finns en tjänst som hjälper dig att hitta företagsrådgivare över hela landet – helt utan kostnad.
 • Elstöd till företag
  Är du företagare med uttagspunkter i elområde 3 eller 4? Då har du möjlighet att söka elstöd hos Skatteverket. Sista dag att söka är den 25 september 2023.