Rekordmånga deklarerade digitalt | Skatteverket

– Vi har haft en ökande digital trend under många år. Vi ser också att allt fler deklarerar tidigt. Mer än dubbelt så många deklarerade digitalt första dagen i år jämfört med sista dagen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt ska drygt 8 miljoner personer deklarera i år. Hittills har ca 6,5 miljoner av dem deklarerat digitalt. Antalet digitala deklarationer kommer att öka ytterligare fram till den 15 juni då alla som har anstånd ska ha deklarerat.

De flesta deklarerade i Skatteverkets e-tjänst. Det var drygt 4 miljoner som använde den. Appen var också populär och användes av nästan 1,5 miljoner personer. Drygt 500 000 godkände digitalt via telefon och knappt 400 000 deklarerade digitalt med sms.

Redan i april fick nästan 2,4 miljoner personer av de som ska få pengar tillbaka sin skatteåterbäring. I början av juni kan de som ska få tillbaka på skatten och som deklarerat senast 4 maj få tillbaka sina skattepengar. Även de som deklarerar på papper kan alltså få sin återbäring redan i juni.

– Undantag är de deklarationer vi inte har granskat klart. De får sin skatteåterbäring när kontrollen är klar, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
De tillfälliga brevlådor som funnits under deklarationsperioden har tagits ner nu. Den som har anstånd med att lämna deklarationen behöver därför i första hand deklarera digitalt eller posta deklarationen för att undvika onödiga resor och folksamlingar. I sista hand kan man besöka ett servicekontor.

Fakta
Till och med den 4 maj i år hade 6 474 500 personer deklarerat digitalt. Det är 204 453 fler än förra året, då motsvarande siffra var 6 270 047. Totalt ska 8 095 197 miljoner deklarera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply