Nyhetsarkiv – verksamt.se

Sidan blev senast uppdaterad:

När du sänker priset på en produkt räcker det inte längre att du anger ordinarie pris som jämförelse. Sedan den 1 september måste du även berätta vad priset som lägst har varit under de senaste 30 dagarna.

Den 1 september 2022 trädde ändringar i prisändringslagen (7 a § PIL) i kraft. Syftet är att minska risken för att konsumenter utsätts för så kallad “fejkrea” där priset på en vara först höjs för att sedan sänkas igen. I praktiken innebär lagändringen att du som företagare vid en priskampanj har en skyldighet att, utöver kampanjpriset, även kommunicera det lägsta priset produkten har haft under de senaste 30 dagarna. Kravet gäller vid försäljning från företag till konsument. Försäljning mellan företag omfattas inte av de nya bestämmelserna. 

Det är viktigt att komma ihåg att det är hur konsumenten uppfattar din kommunikation om pris som avgör om det ska hanteras som en prissänkning eller inte. Om du till exempel använder ord som ”Mellandagsrea” eller ”Black Friday”, som tydligt är förknippade med prissänkningar, har du en skyldighet att kommunicera tidigare lägsta pris. På samma sätt kan ord och priser i kombination med vissa färger indikera att ett pris har sänkts, till exempel röda prislappar. 

Om du bryter mot lagen riskerar du att få betala böter till staten. Som lägst innebär det en avgift på 10 000 kr och som högst 4 procent av företagets årliga omsättning.  

Så här skulle en korrekt annons kunna se ut:

Illustration annons med en kamera på rea

Undantag från kravet på kommunikation av tidigare lägsta pris

  • Gradvisa prissänkningar. Om du först sänker en produkt 30% för att sedan sänka den till 50%, anger du fortfarande det lägsta priset som var innan den första prissänkningen.  
  • Mängderbjudanden: 
    • Handla för 1 000 kr och få 15 % rabatt på nästa köp. 
    • Köp 3 betala för 2. 
    • Köp 3 för 10 kr. 
    • Köp 2 och få en extra på köpet 

Mer om prisinformationslagen hos Konsumentverket

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply