Nu öppnar Skatteverkets e-tjänst för att ansöka om bostadsuppskov i efterhand

Från och med deklarationen 2022 avskaffas den årliga skatten på befintliga och nya bostadsuppskov, ofta kallad uppskovsränta. Eftersom det inte längre kommer att kosta något att skjuta på beskattningen av en bostadsvinst, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om uppskov i efterhand.

– Det är många som har hört av sig och undrat om uppskov i efterhand är något för dem. Det beror på många olika saker och därför rekommenderar jag dig som vill veta vad det innebär ekonomiskt att testa tjänsten innan du bestämmer dig. Då får du reda på om du kan få uppskov, hur mycket du kan få tillbaka av vinstskatten du har betalat in och hur stor den retroaktiva uppskovsräntan blir, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Det går att begära omprövning av en deklaration sex år tillbaka i tiden. De som sålde bostaden år 2014 behöver alltså ha skickat in sin ansökan om uppskov senast den 31 december 2020.
De som får uppskov kommer att få tillbaka hela eller delar av sin inbetalda vinstskatt, och skjuter på beskattningen av vinsten. Samtidigt behöver de betala uppskovsränta för året efter försäljningen fram till och med deklarationen 2021, när uppskovsränta ska betalas för sista gången.

Den som har sålt sin bostad med vinst och köpt en billigare bostad, kan endast få uppskov med delar av vinsten. Det innebär att du inte kan få tillbaka hela den skatt som du redan har betalat på vinsten. Uppskovsbeloppet beräknas på olika sätt beroende på när du har sålt din bostad.

– Beroende på vilket år bostaden såldes, kan resultatet blir väldigt olika, eftersom nya regler började gälla 2017. Använd Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut vad det skulle innebära ekonomiskt att ansöka om uppskov i efterhand, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

De flesta får sina pengar inom cirka fem veckor. Om Skatteverket behöver mer uppgifter om din bostad kan det ta längre tid. I så fall blir du kontaktad.

Läs mer om att ansöka om uppskov i efterhand härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilder på kontaktpersonerna under Skatteverkets pressbilder på webben.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply