Nästan tre miljoner personer får skattepengar i juni

Från och med den 7 juni började beskeden om slutlig skatt att skickas ut till dem som har digital brevlåda. Utskicken på papper pågår i flera omgångar fram till midsommar. Utbetalningarna av skattepengar påbörjas på eftermiddagen den 9 juni.

I utbetalningen i juni får 2 745 955 personer som har anmält konto dela på 25 078 025 062 kronor.

Ytterligare 121 165 personer har inte anmält konto för skattepengar i juni. De ska dela på 885 596 545 kronor. För att få pengarna utbetalade automatiskt behöver bankkonto redan vara anmält. Den som inte har gjort det kan göra det nu, antingen via bankgirot.se eller inloggad på skatteverket.se, för att sedan begära utbetalning. Lättast begärs utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Det tar cirka två bankdagar för kontot att registreras. Normalt tar det sedan tre bankdagar innan pengarna finns på kontot.

– Vill du inte anmäla något konto, kan du istället beställa en utbetalningsavi. Men om du vill ha pengarna utbetalda snabbt är den digitala vägen snabbast, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Ett antal personer som ska få tillbaka skattepengar kommer inte att få det i början av juni, trots att de har deklarerat senast den 4 maj. Det kan bero på att de har tagits ut för någon av Skatteverkets fördjupade kontroller och att deras deklarationer ännu inte är färdighanterade. Eventuella pengar kommer när den hanteringen är klar.

755 168 personer som får tillbaka på skatten får ändå inte någon utbetalning.

– Det kan bero på att de exempelvis har en skuld hos Kronofogden eller att de ska få tillbaka mindre än 100 kronor, och så låga belopp betalas inte ut, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som har skatt att betala får normalt sitt skattebesked i augusti. Skatten ska då vara betald senast den 12 november.

• Länk till kontoanmälan på bankgirot.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
• Länk till mer information om skatteåterbäringen och att anmäla konto
• Bilder på kontaktpersonerna under Skatteverkets pressbilder på webben

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply