Många som sommarjobbar behöver inte betala skatt

Sommaren är en tid då många tar sig ut i arbetslivet för första gången. Att tänka på är att lönen i vissa fall inte ska beskattas. Om den totala lönen för hela 2020 är lägre än 20 008 kronor är den nämligen skattefri. Ett särskilt intyg från Skatteverket behöver däremot fyllas i för att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt. Intyget finns att hämta på Skatteverkets webbplats.

– Den som kommer att tjäna mindre än 20 008 kronor behöver inte betala någon skatt alls. Intyg bör lämnas till arbetsgivaren i god tid innan första löneutbetalningen, säger Sofia Malmring, rättslig specialist på Skatteverket.

Om sommarjobbet ger 20 008 kronor eller mer i lön bör en ansökan om jämkning skickas in för att rätt skatt ska dras. Annars finns det risk för att arbetsgivaren drar fel skatt. En ansökan om jämkning tar några veckor för Skatteverket att behandla, så det är bra att vara ute i god tid. Den som fått beslut om jämkning ska sedan lämna beslutet till arbetsgivaren.

– Om för mycket skatt dras av betalas pengarna tillbaka, men först nästa år. Det är enkelt och smidigt att ansöka om jämkning via Skatteverkets webbplats och du kan göra det utan en e-legitimation, säger Sofia Malmring.

Det kan också vara så att ett sommarjobb kombineras med så kallade gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag. Exempel på det kan vara rasta hundar, passa barn eller gräsklippning. Då behöver ett eventuellt intyg eller beslut lämnas till samtliga arbetsgivare.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply