Glöm inte deklarera uthyrning av bostad

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga säger, Louise Hasslestad, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Drygt 72 000 personer deklarerade bostadsuthyrning i förra årets deklaration, men fler än så hyr ut sin bostad. På Skatteverkets webbplats finns det en beräkningshjälp där den som har hyrt ut sin bostad fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras. Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras.

– Det är enkelt att se hur mycket som ska föras in i deklarationen och vad skatten blir, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Reglerna för uthyrning av privatbostad i korthet
Den som ägt eller hyrt en bostad under hela året får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader som kommer av att hyra ut. Schablonavdraget gäller per bostad och år. Är det flera personer som äger bostaden får dessa dela på schablonavdraget.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. Om till exempel halva lägenheten hyrs ut i en månad får halva avgiften eller hyran dras av.

För fristående fastigheter, till exempel villor eller fritidshus, får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av.


Kontaktpersoner för media:

Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert, 010-574 45 50
Louise Hasslestad, deklarationssamordnare, 010-575 67 25
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply