Flera nyheter för den som deklarerar enskild näringsverksamhet

– Vi vet att många som ska lämna näringsbilaga tar hjälp för att deklarera. En del tar bara hjälp med näringsbilagan, och de kan nu på ett enkelt sätt ta upp resultatet från bilagan i sin digitala deklaration även när byrån lämnat in den, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Uppgifterna som hämtas är de som redovisningsbyrån lämnat in via filöverföring eller på papper. Tidigare behövde företagaren överföra resultatet manuellt från näringsbilagan in i e-tjänsten.

– Inför deklarationen är det också bra att ta del av informationen på skatteverket.se om de nya regler som beslutats om på grund av coronavirusets ekonomiska effekter. Exempelvis finns det i årets deklaration betydligt större möjlighet att avsätta till periodiseringsfond, berättar Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

I deklarationen får enskilda näringsidkare sätta av 100 procent av vinsten till periodiseringsfond, dock högst en miljon kronor. Avsättningen medför att inkomstskatten och egenavgifterna minskar, och att möjligheten till skatteåterbäring ökar. I e-tjänsten finns stöd för de nya periodiseringsfondsreglerna och skatten räknas ut direkt. Den som efter avsättningen har skatteåterbäring kan få utbetalningen tidigare genom att ändra preliminärskatten för 2019. Då är det dock viktigt att lämna samma uppgifter och samma resultat, så att rätt belopp betalas tillbaka.

Skatteverket ordnar flera webbseminarier för företagare i anslutning till deklarationen.

– Det kostar ingenting och du kan delta hemifrån. Titta in på vårt utbud av webbseminarier och se om det finns en tid som passar dig. Skatteverket ordnar också webbseminarier om de skattenyheter som finns i stödpaketen med anledning av effekterna av coronaviruset, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert.

En efterfrågad nyhet är också att deklarationen nu finns som pdf-fil på Mina sidor, vilket gör det enklare för den som har deklarationshjälp. Den innehåller samma uppgifter som skickades hem med post eller till digital brevlåda.

Sista dag att deklarera är den 4 maj. För den som har svårt att hinna få fram alla uppgifter finns möjlighet att få anstånd. På skatteverket.se kan den som behöver få mer tid att deklarera ansöka om anstånd digitalt och få anstånd till den 1 juni med att lämna deklarationen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply