Flera e-tjänster förenklar deklarationen för den som sålt bostad

Under 2021 sålde 292 991 personer sina bostäder. Dessa ska nu deklarera sina försäljningar.

Om det upplevs krångligt finns värdefull beräkningshjälp på Skatteverkets webbplats, för att göra deklarationen av bostadsförsäljningen lättare. Inloggning i e-tjänsterna görs med e-legitimation.

Beräkningstjänsterna räknar bland annat ut om säljaren har rätt till avdrag för så kallade förbättringsutgifter, alltså renoveringar och nybyggnad. Även kostnader för mäklararvode, annonsutgifter, hemstajling och fotografering kan dras av. Så det gäller att ha alla kvitton och fakturor sparade.

– Det kan röra sig om grundförbättring eller reparation och underhåll. Grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften medan förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Grundförbättring kan vara en till- eller ombyggnad av huset eller nyinstallation av en tvättmaskin om det inte funnits förut. Reparationer och underhåll kan vara utbytt köksinredning eller en ommålning.

– Om du använder vår beräkningstjänst får du hjälp med vilka förbättringsutgifter du har rätt att göra avdrag för och med hur mycket, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som sålt en bostadsrätt kan även göra avdrag för kapitaltillskott, vilket medför lägre vinstskatt.

Deklaration av bostadsförsäljning ska göras i en bilaga i den vanliga inkomstdeklarationen. Bilagan finns förberedd i e-tjänsten.

Nytt för årets deklaration är att skatten på bostadsuppskov har tagits bort. Nu är det därför möjligt att skjuta på inbetalningen av vinstskatten vid en bostadsförsäljning utan att behöva betala uppskovsränta. Det gäller både gamla och nya bostadsuppskov från och med deklarationen 2022.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply