Fem tips till dig som ännu inte deklarerat

– Vårt första tips är att deklarera digitalt om du har den möjligheten. Det kan du göra med en vanlig knapptelefon, en mobiltelefon eller en dator, beroende på om du bara ska godkänna eller om du även ska göra ändringar eller tillägg. Det är i de flesta fall det enklaste sättet att deklarera på. Du kan göra det hemifrån och du får en kvittens på att din deklaration är inlämnad. Du får också mer hjälp eftersom fler uppgifter redan är ifyllda och du kan samtidigt anmäla bankkonto för automatisk skatteåterbäring, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

På Skatteverkets webbplats finns det bra hjälptjänster för den som sålt bostad, hyrt ut bostad eller ska göra reseavdrag.

– Använd den hjälp som finns så sparar du tid och får bättre koll på din privatekonomi, säger Anna Sjöberg.

Posta pappersdeklaration
För den som ändå vill deklarera på papper är det enklast att skicka den med posten. Flera
servicekontor har stängt just nu på grund av coronaviruset och i många fall finns det ingen brevlåda utanför kontoret. Behöver du besöka ett servicekontor är det viktigt att ta reda på att det är öppet. Åk inte till ett servicekontor endast för att lämna din deklaration i och med rådande situation med corona.

– Om du lämnar din deklaration på ett servicekontor kommer din deklaration ändå att skickas med posten vidare till Skatteverket. Så det är bara en onödig omväg att åka till ett servicekontor i det ärendet, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Gå igenom deklarationen och uppgifterna du lämnat ordentligt så att deklarationen är komplett.

Den som behöver personlig hjälp med deklarationen kan ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567, som har extra öppet för deklarationsfrågor 2– 4 maj.

Sista dagen att deklarera är den 4 maj. Den som deklarerar senast den 4 maj får i de flesta fall eventuell skatteåterbäring i början av juni. Det gäller även dig som deklarerar på papper.

Begära anstånd
Om du inte hinner klart med din deklaration i tid kan du begära anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon. Då får du besked direkt. Skatteverket tar hänsyn till den rådande situationen med corona.

– Generellt tar vi inte ut förseningsavgifter för personer över 65 år och de behöver heller inte ansöka om anstånd. Det finns ett utrymme i lagstiftningen för att vi ska kunna låta bli att göra det. Men bäst är förstås ändå att lämna sin deklaration i tid om du kan, säger Johan Schauman.

För den som har anstånd är sista dagen att deklarera den 1 juni.

Skatteverkets deklarationsexperters fem tips

• Deklarera digitalt. Då är flera uppgifter redan ifyllda, skatten räknas ut automatiskt och du får en kvittens på att deklarationen är inlämnad.
• Använd Skatteverkets hjälptjänster om du har sålt bostad, hyrt ut bostad eller ska göra reseavdrag.
• Skicka pappersdeklaration med posten för att undvika resor och folksamlingar.
• Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon om du inte hinner deklarera i tid. Du får besked direkt och kan få anstånd med deklarationen till 1 juni.
• Anmäl bankkonto om du inte redan har gjort det. Bara då betalas din skatteåterbäring ut automatiskt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply