Fem tips till den som fortfarande har deklarationen framför sig

– Mitt allra bästa tips är att deklarera digitalt. Den som bara ska godkänna sin deklaration kan enkelt göra det i Skatteverkets app eller genom att ringa eller sms:a. Den som ska göra ändringar eller tillägg får mycket hjälp i Skatteverkets e-tjänster, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

I e-tjänsten är flera uppgifter redan ifyllda och att det går att anmäla bankkonto för insättning av eventuell skatteåterbäring. De flesta behöver bara kontrollera att allt är rätt och kan sedan godkänna. Den som deklarerar digitalt får direkt en kvittens på att deklarationen är inlämnad.

För den som sålt bostad eller värdepapper, hyrt ut bostad eller ska göra reseavdrag, finns flera olika hjälptjänster.

– Använd den hjälp som finns så sparar du tid och får bättre koll på din privatekonomi. Många tror att deklarationen kommer att vara mycket besvärligare än den egentligen är, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

De flesta har i år inte fått någon pappersdeklaration. Över fem miljoner som hade digital brevlåda i februari fick istället deklarationen dit. Den som fått pappersdeklaration och även vill lämna in på papper kan enklast posta sin deklaration i en vanlig gul brevlåda. Viktigt är att posta i tid, så att den kommer fram till sista deklarationsdagen den 2 maj.

Den som behöver mer tid för att deklarera kan begära anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon senast den 2 maj.

Den som behöver personlig hjälp med deklarationen kan också ringa Skatteupplysningen, på 0771‑567 567, som har extra öppet för deklarationsfrågor de sista dagarna.

Fem sista-minuten-tips

  • Deklarera digitalt. Då kommer dessutom en kvittens på att deklarationen är inlämnad.
  • Anmäl bankkonto så att eventuell skatteåterbäring betalas ut automatiskt.
  • Använd Skatteverkets hjälptjänster vid försäljning av bostad eller värdepapper, uthyrning av bostad och för reseavdrag.
  • Om du behöver mer tid för att deklarera: Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon.
  • Om du vill deklarera på papper: Posta i god tid i en vanlig brevlåda eller begär anstånd med att lämna deklarationen ifall du behöver mer tid.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply