1,6 miljoner personer får besked om kvarskatt

– De flesta som får slutskattebesked nu har skatt att betala, till skillnad mot i april och juni då de flesta får pengar tillbaka. Kvarskatten kan betalas via Swish eller bankgiro, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

En vanlig orsak till kvarskatt är att det finns fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Det kan också bero på att man äger en fastighet och ska betala fastighetsavgift eller har sålt en bostad med vinst.

Skatten kan betalas i delar eller vid ett tillfälle, men allt måste vara inbetalat till skattekontot senast den 12 november 2020. Skatteverket skickar inte automatiskt ut inbetalningskort, men sådana går att beställa.

– Den som brukar få kvarskatt och vill undvika det nästa år kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt eller ansöka om jämkning. På Skatteverkets webbplats finns en e-tjänst för att beräkna sin skatt, säger Johan Schauman.

De som har digital brevlåda får slutskattebeskedet den här veckan medan övriga kan få vänta ett par veckor till.

Den som missar sista inbetalningsdatum får betala en ränta på 16,25 procent från den 13 november. Om kvarskatten inte är betald den 28 december skickas skulden till Kronofogden, om den uppgår till 2 000 kronor eller mer.

Ett mindre antal personer får inte slutskattebesked i augusti. Det kan bero på att Skatteverket haft frågor om deklarationen vid sin kontroll eller att ingen deklaration har lämnats in.

Över fem miljoner personer fick i april och juni skatteåterbäring på totalt över 40 miljarder kronor.

Mer om att betala kvarskattlänk till annan webbplats

Mer om jämkninglänk till annan webbplats

Länk till tjänsten räkna ut din skattlänk till annan webbplats

Bilder på kontaktpersonerna under Skatteverkets pressbilder på webbenlänk till annan webbplats

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply